Boraink

Barbár 2016

Bartók Béla után szabadon

A Barbár pincénk vezető házasítása. Mi megtaláltuk benne mindazt, amit egy nagy borban keresünk: megfejtendő, rejtélyes ízeket, sok gyümölcsöt, mélységet, emlékezetességet, egyediséget és az izgató teljességet.
A név és a történet Heimann Zoltán lelke, amihez Bartók Béla adta az ihletet: amikor Bartók zenéjét egyes kritikusok barbáriasnak titulálták, válaszul megkomponálta az Allegro Barbarot. A Barbár jól harmonizál ezzel az eklektikus zongoradarabbal: úgy erős és tartalmas, hogy egyszerre megmarad elegánsnak, nagyon sokszínűnek és szerethetőnek.

Barbár 2016
Az évjárat régóta hőn áhított kiegyensúlyozottságot, lassabb érést, nagyon kifejező fajtaaromatikákat, gyönyörű savszerkezetet hozott. Házasítás közben többször érezzük azt, hogy a Barbár alapjaihoz térünk vissza ezzel a borral.

35% cabernet franc, 31% tannat, 24% merlot, 11% kékfrankos
Készült 14140 palack és 280 palack magnum.

Barbár 2015
38% merlot, 25% cabernet franc, 25% tannat és 12% kékfrankos
A 2015-ös évjáratban az eddigi legnagyobb küzdelmet folytattuk az elemekkel, hogy megszülethessen a Barbár. Alacsony termésátlagokat szüreteltünk, folyamatosan egyensúlyozva az esős és szárazabb időszakok között. Az érlelésben nagy szerepet szántunk az újhordóknak, a házasításban pedig a tannat tölt be kiemelt szerepet. Az eddigi legélénkebb, legfrissítőbb Barbár.

Adatlap letöltése »

Barbár 2013
30% cabernet franc, 30% merlot, 23% tannat, 16% kékfrankos
A legfiatalabb Barbár értelemszerűen a legfeszesebb most. Finom fanyarédes erdei gyümölcsök, sokszínűség, vibrálás, de arányos, nem nehézkes. Ízei hosszúak és élvezetesek.

Készült 8800 palack és 111 palack magnum. 

Alkohol: 14,5% vol.
Maradékcukor: 1,7 g/l
Titrálható savtartalom: 5,4 g/l
Cukormentes extrakt: 30,8 g/l

Korábbi évjáratok

Barbár 2012
37% merlot, 32% cabernet franc, 16% tannat, 16% kékfrankos
Az elmúlt 10 év legszárazabb és -melegebb évjáratban született meg a legnagyobb koncentrációjú Barbár.
Készült 15 268 palack és 200 palack magnum.

Alkohol: 15% vol.
Maradékcukor: 2,7 g/l
Titrálható savtartalom: 5,4 g/l
Cukormentes extrakt: 31,2 g/l

Barbár 2011
36% cabernet franc, 28% merlot, 18% tannat, 17% kékfrankos
Finom fanyarédes erdei gyümölcsök, sokszínűség, vibrálás, de arányos, nem nehézkes. Ízei hosszúak és élvezetesek. Az évjárat ajándékaként még a mennyiség is túlszárnyalja az eddigieket, közel 17000 palack készült.

Barbár 2009
35% merlot, 28% cabernet franc, 20% tannat, 17% kékfrankos
Egy remek évjárat kiváló alapanyagai kerültek a borba. A kékfrankos fontossága eddigre megkérdőjelezhetetlenné vált. Izgalmassá, elevenné varázsolja az amúgy nagyon komplex, gazdag tartalmat. 14500 palack készült.
Nagy eredmény, hogy az exportpiacok is felfedezték a Barbárt. Pannon Bormustra 2013 legmagasabb pontot kapott bora, DWWA London, aranyérem, Vinagora aranyérem

Barbár 2007
30% merlot, 30% cabernet franc, 30% tannat és 10% kékfrankos
A forró száraz nyár és ősz nagyon meleg tónusokat hozott a borokba, miáltal a tannat is sokkal krémesebb, kerekebb szerkezetű lett. Az évjárat lenyomataként a bor egy széles, hömpölygő gyümölcsbomba még most is. 6500 palack készült.
Mondial du Vin, Brüsszel aranyérem és Pannon Bormustra Csúcsbor

Barbár 2006
40% merlot, 30% cabernet franc, 20% tannat, 10% kékfrankos
Egy hűvösnek indult évjárat, amit a gyönyörű hosszú, meleg ősz mentett meg. Ez lehetővé tette számunkra, hogy elkészítsük az addig csak fejben tervezett, dédelgetett álmot, melyet a megelőző négy év Stílusgyakorlataival kísérleteztük ki: a Barbárt. 11000 palack készült.
A Challenge du Vin Bordeaux-i borversenyen aranyérmet nyert.

Bezárás