Boraink

Birtokbor 2016

Borászatunk névjegye

A Heimann Birtokbor pincénk névjegye, melyet a legjellemzőbb tételeink alkotnak. A csúcsboraink jóivású, de sokrétű, izgalmas belépőjének szánjuk.

Szőlészet
250-286 méter magas lösz borította dombokon és völgyekben termelt szőlő. 2002-2012 közötti telepítések, 5200 tőke hektáronként. Célzott növényvédelem, rovarirtók és gyomirtók nélkül. Kézi szüret, manuális válogatás minden tételnél. Termésátlag: 60-120 q/ha.

Összetétel
55% cabernet franc, 20% syrah, 16% kékfrankos és 9% merlot.

2016
Egy régóta vágyott szép, balanszos évjárat. Az enyhe nyárnak köszönhetően az aromatikai fejlődés lassan megy végbe. A szüret, bár esőzésekkel tarkított volt, de relatíve stresszmentesen ment le: legtöbb szőlőnket szép érettségben, jó savszerkezettel és fajtajelleggel szedtük. A 2016-os borok általában alacsonyabb alkoholtartalmúak és friss szerkezetűek.

Borászat
Fajtánkénti és területenkénti külön erjesztések beton-, fa- és acélkádakban. A tételek fajélesztővel beoltva erjedtek, anpi átlagosan kétszeri csömiszkölés ill. körfejtés mellett. 14-20 napos héjon tartás után préseltünk. Az almasavbontás tartályban, beoltva ment végbe.

Hordós érlelés 14 hónapig.
30% első- és másodtöltésű 300 literes Kádár barrique-ban
30% használt 300 literes Kádár barrique-ban
40% 1000 literes Kádár ászokhordókban

Nébih eng: FMCZ
Készült 23000 palack.

Az Ardea Seal zárás garantálja, hogy minden palack egységesen, szépen érlelhető és dugóhibától mentes.

Analitika:
Alkohol: 13,5%
Összes extrakt: 27 g/l
Maradékcukor 0,9 g/l
Összes sav: 5,3 g/l
Illósav: 0,6 g/l
Összes SO2: 86 mg/l
Szabad SO2: 20 mg/l

Bezárás