Boraink

Franciscus 2016

In Honorem Heimann Ferenc

Édesapám, Heimann Ferenc előtt tisztelgünk ezzel a borral, akivel együtt kezdtük a családi birtok újraépítését és felvirágoztatását. A Porkoláb-völgyi cabernet franc-t házasítottuk a Bati kereszt sagrantinójának szívet-lelket melengető termésével, majd kis kékfrankossal könnyítettünk, fűszereztünk. Az eredmény egy igazán egyedi ízvilágú, markáns tanninokkal bíró, mégis gyümölcsös, hosszan érlelhető bor.

Szőlészet
250-286 méter magas lösz borította dombokon termelt szőlő. 1998 és 2002 közötti telepítések, 5200 tőke hektáronként. Célzott növényvédelem, rovarirtók és gyomirtók nélkül. Kézi szüret, manuális válogatás minden tételnél. Termésátlag: 60-80 q/ha.

Összetétel
55% cabernet franc, 30% sagrantino és 15% kékfrankos

2016
Egy régóta vágyott szép, balanszos évjárat. Az enyhe nyárnak köszönhetően az aromatikai fejlődés lassan megy végbe. A szüret, bár esőzésekkel tarkított volt, de relatíve stresszmentesen ment le: legtöbb szőlőnket szép érettségben, jó savszerkezettel és fajtajelleggel szedtük. A 2016-os borok általában alacsonyabb alkoholtartalmúak és friss szerkezetűek.

Borászat
Fajtánkénti és területenkénti külön erjesztések beton- és fakádakban. A tételek fajélesztővel beoltva erjedtek, anpi átlagosan kétszeri csömiszkölés ill. körfejtés mellett. 14-20 napos héjon tartás után préseltünk. Az almasavbontás tartályban, beoltva ment végbe.

Hordós érlelés 14 hónapig.
30% elsőtöltésű 300 literes Kádár barrique-ban
40% másodtöltésű 500 literes Kádár ászokban
30% 1000 literes Kádár ászokhordókban

Nébih engedély: FTSI
Készült 6178 palack.

Az Ardea Seal zárás garantálja, hogy minden palack egységesen, szépen érlelhető és dugóhibától mentes. 

Analitika:
Alkohol: 13,5%
Összes extrakt: 27,9 g/l
Maradékcukor 1,3 g/l
Összes sav: 5,4 g/l
Illósav: 0,67 g/l
Összes SO2: 64 mg/l
Szabad SO2: 13 mg/l

Bezárás