Kadarka

KADARKA

LÉGIES KÖNNYEDSÉG

A kadarka szőlőfajtát ízletes és lédús bogyókkal áldotta meg a Jóisten. Célunk, hogy megőrizzük ezt a dzsúzosságot és palackba zárjuk ezt az igazán élénk fajtajelleget.

A kadarka egy kényes fajta: esős időben hajlamos a Botrytisre, nagy melegben pedig a bogyók korai töppedése jelent kihívást. A szüret időpontjának gondos megválasztása az alapja a későbbi bor stílusában.

Minden esetben kézzel szüretelünk és további gondos válogatással dolgozzuk fel kadarkáinkat.

2005 óta dolgozunk az új, magasabb értékű kadarka klónok válogatásán és szaporításán. A szőlőben végzett gondos megfigyelések és a mikrovinifikáció után a hét legjobb klónt szaporítottuk tovább. Az utóbbi években az új klónok egyenletesebb érésükkel és gazdagabb ízvilágukkal bizonyítottak, miközben megőrizték a kadarka könnyed eleganciáját. A kadarka genetikai állományának bővítésével látjuk biztosítottnak ennek a – többnyire elfeledett – szőlőfajtának a jövőjét.

Bal oldalt és középen két új kadarka klón, valamint jobbra a tipikus, 1960-as években szelektált P9 klón, amely nagyon heterogén érési tüneteket mutat.
Scroll to Top