Kékfrankos bunches at the Bati Kereszt single vineyard, Szekszárd

Kékfrankos

Kékfrankos

A TERMŐHELY LEGEGYEDIBB ARCA

Ha egy olyan vörös szőlőfajtát keresünk, amely képviseli a közép-európai terroirok sokféleségét, a Kékfrankos a legkézenfekvőbb választás. Egyenes hajtásaival, ízletes bogyóival és mérsékelt hozamával nagyon megbízható szőlőfajta lehet, amely jól tükrözi a termesztési helyének éghajlati és talajviszonyait.

Néhány megfigyelés a Kékfrankosról

  • A Kékfrankos általában magasabb savtartalommal rendelkezik, ami bájos frissességet kölcsönöz az aromáinak. A gyümölcsösség skálája a piros bogyós gyümölcsöktől terjedhet egészen meggyes, marcipános és fekete olívás ízekig a jobban kitett területeken.
  • A változó éghajlati tényezők, mint például a gyakori hőhullámok és száraz időszakok, arra ösztönzik a termelőket az egész Kárpát-medencében, hogy egyre nagyobb értéket tulajdonítsanak a Kékfrankosnak. Így vált belőle az első hullámban fontos házasítási alap. Itthon az Egri Bikavér és a Szekszárdi Bikavér egyaránt két olyan hagyományos cuvée, amely kitünően hangsúlyozza a Kékfrankost.
  • Komolyabb összefüggéseket keresel? Akkor kóstold meg az osztrák Blaufränkisch-t, a szlovák és szlovén Frankovka Modra-t, a szerbiai Modra Frankinja-t, az olasz Collio-i Franconia-t, vagy akár a württembergi Lemberger-t. Ezekben a borokban ugyanazt a szőlőfajtát kóstolhatod meg, de különböző termőhelyi kifejeződésekben.

Hisszük, hogy boraink érdemesek a nagyobb kontextusban való értelmezésre: szomszédos országok vezető Kékfrankos termelőivel egyetemben.

  • Általában a Szekszárdi Kékfrankos, összehasonlítva a palás- vagy vulkanikus eredetű talajokon alapuló régiókkal, lágyabb tanninszerkezettel ízzel rendelkezik.
Scroll to Top