Kékfrankos
A TERMŐHELY LEGEGYEDIBB ARCA
Ha egy olyan vörös szőlőfajtát keresünk, amely képviseli a közép-európai terroirok sokféleségét, a Kékfrankos a legkézenfekvőbb választás. Egyenes hajtásaival, ízletes bogyóival és mérsékelt hozamával nagyon megbízható szőlőfajta lehet, amely jól tükrözi a termesztési helyének éghajlati és talajviszonyait.
Néhány megfigyelés a Kékfrankosról
- A Kékfrankos általában magasabb savtartalommal rendelkezik, ami bájos frissességet kölcsönöz az aromáinak. A gyümölcsösség skálája a piros bogyós gyümölcsöktől terjedhet egészen meggyes, marcipános és fekete olívás ízekig a jobban kitett területeken.
- A változó éghajlati tényezők, mint például a gyakori hőhullámok és száraz időszakok, arra ösztönzik a termelőket az egész Kárpát-medencében, hogy egyre nagyobb értéket tulajdonítsanak a Kékfrankosnak. Így vált belőle az első hullámban fontos házasítási alap. Itthon az Egri Bikavér és a Szekszárdi Bikavér egyaránt két olyan hagyományos cuvée, amely kitünően hangsúlyozza a Kékfrankost.
- Komolyabb összefüggéseket keresel? Akkor kóstold meg az osztrák Blaufränkisch-t, a szlovák és szlovén Frankovka Modra-t, a szerbiai Modra Frankinja-t, az olasz Collio-i Franconia-t, vagy akár a württembergi Lemberger-t. Ezekben a borokban ugyanazt a szőlőfajtát kóstolhatod meg, de különböző termőhelyi kifejeződésekben.
Hisszük, hogy boraink érdemesek a nagyobb kontextusban való értelmezésre: szomszédos országok vezető Kékfrankos termelőivel egyetemben.
- Általában a Szekszárdi Kékfrankos, összehasonlítva a palás- vagy vulkanikus eredetű talajokon alapuló régiókkal, lágyabb tanninszerkezettel ízzel rendelkezik.