szőlőfajta | Cabernet Franc, Merlot, Tannat, Kékfrankos |
---|---|
dűlő | Porkoláb-völgy, Baranya-völgy, Bati Kereszt |
szüret | 2016 |
alkohol | 14 % |
készült | 14140 palack |
allergének | szulfitokat, tojásfehérjét tartalmaz |
kiszerelés | 750 ml |
egységár | 14 533 Ft/liter |
HEIMANN Barbár 2016
Szekszárd
Legszebb hordóink házasítása, vezető márkánk. Mi megtaláltuk benne mindazt, amit egy nagy borban keresünk: megfejtendő, rejtélyes ízeket, sok gyümölcsöt, mélységet, emlékezetességet, egyediséget és az izgató teljességet.
A Barbár elnevezését Bartók Béla Allegro Barbaro című zongora darabja ihlette. Ezzel a névválasztással párhuzamot vonunk borunk stílusa és Bartók zenéjének egyedisége, felismerhetősége között. Büszkék vagyunk erre a borra és bízunk benne, hogy méltó a párhuzam: a Barbárban is benne van a bartóki őserő.
Barbár nem készülhet el minden évben. Csak azon évjáratokból készítjük el, amikor a tökéletes érettségű és egészségi állapotú szőlőből kifogástalan borokat sikerül érlelni. Kis tételben a korábbi évjáratok is elérhetőek.
10 900 Ft
Termőhely
Merlot és cabernet franc a Porkoláb-völgyi-tetőről és a Porkoláb-völgy Gyöngyszem dűlőjéből, eredeti Franciaországból importált szőlővesszőkről. Tannat a Bati kereszt monopol dűlőnk fél hektáros területéről és kékfrankos a Baranya-völgy magasabban fekvő területeiről, amely egy rendkívül finoman rétegzett, részletgazdag kékfrankost jelent. Minden területen hajtásonként 1 fürtre leválogatott szőlő, ami évjárattól függően 50-60 hl/ha termést jelent.
Évjárat
2016-ban az előző két évjárat csapadékossága tovább folytatódott, és a hőösszeg sem volt túl magas, bár alacsony sem. Az érési periódusban szeptember második felében megkezdődött a csapadékosabb időjárás, de szerencsére nem vett akkora lendületet, mint 2015-ben. Ezzel együtt beértek a szőlők, de nem kellett túlzó alkoholoktól tartani. Kiegyensúlyozott évjárat született, jó érlelési potenciállal.
35% cabernet franc
31% tannat
24% merlot
11% kékfrankos
Feldolgozás és erjesztés
A fajtákat teljes érésben szedjük, és kézi válogatás után külön-külön feldolgozva készítjük el. Napi kétszeri körfejtés mellett, kíméletes extrakcióval 20-24 nap után préseljük a kierjedt szőlőt. Az almasavbontás közvetlenül az erjesztést követően tartályokban történik, a hordós érlelésre csak ezután kerül sor. A merlot és cabernet franc fajták 3 és 5 hl-es kb. 25-30%-ban első töltésűekben tölgyfahordókban érnek, a tannat és a kékfrankos viszont 5 és 10 hl-es ászokhordókban finomodik. E fajták hozzák a gyümölcsösséget és a lendületet a Barbár végső karakterébe. A házasítást egyéves érlelést követően végezzük. Gondosan kimunkált próbakóstolásokon keresztül, több fordulós finomítás után döntjük el a véglegesen megvalósítandó összeállítás arányait. A palackozás a következő szüretet megelőzően történik, és a bor minimum 5-6 hónapos palackos érlelést követően kerül forgalmazásra. Egyre erősebb törekvésünk, hogy az egyes évjáratokból komolyabb mennyiséget tegyünk félre, hogy tökéletes érettségben is legyen forgalom képes tételünk.