szőlőfajta | Cabernet Franc, Merlot, Tannat, Kékfrankos |
---|---|
dűlő | Porkoláb-völgy, Baranya-völgy, Bati Kereszt |
szüret | 2017 |
alkohol | 14.50 % |
készült | 19.956 palack |
allergének | szulfitokat, tojásfehérjét tartalmaz |
kiszerelés | 750 ml |
egységár | 21 200 Ft/liter |
pontok | James Suckling: 92 pont |
HEIMANN Barbár 2017
Szekszárd
Rengeteg édesgyökér, szójaszósz és dohánylevél jelleg, plusz egy kis érett balzsamecet. A bátran érett kortyot sütési fűszerek és damaszkuszi szilva uralja. A bőkezű és csak mérsékelten száraz tanninok meglehetősen jól összefogják ezt a gazdagságot, és a befejezés sokkal gyengédebb, mint ahogy az első benyomás sugallta.
15 900 Ft
Szőlő
43% cabernet franc, Porkoláb-völgy
24% merlot, Porkoláb-völgy
19% tannat, Bati Kereszt
15% kékfrankos, Baranya-völgy
Termőhely
Merlot és cabernet franc a Porkoláb-völgyi-tetőről és a Porkoláb-völgy Gyöngyszem dűlőjéből, eredeti Franciaországból importált szőlővesszőkről. Tannat a Bati kereszt monopol dűlőnk fél hektáros területéről és kékfrankos a Baranya-völgy magasabban fekvő területeiről, amely egy rendkívül finoman rétegzett, részletgazdag kékfrankost jelent. Minden területen hajtásonként 1 fürtre leválogatott szőlő, ami évjárattól függően 50-60 hl/ha termést jelent.
Évjárat
2017-ben remek évjáratot könyvelhettünk el. A zavartalan, kissé korai virágzást meleg nyár követte, elegendő csapadékkal. Az érési periódusban is megfelelően szép, meleg idő volt kevés esővel. Nagyon szépen beérett egészséges szőlőket szüretelhettünk, melyekből telt, gazdag aromatikájú borok születhettek.
Feldolgozás és erjesztés
A fajtákat teljes érésben szedjük, és kézi válogatás után külön-külön feldolgozva készítjük el. Napi kétszeri körfejtés mellett, kíméletes extrakcióval 20-24 nap után préseljük a kierjedt szőlőt. Az almasavbontás közvetlenül az erjesztést követően tartályokban történik, a hordós érlelésre csak ezután kerül sor. A merlot és cabernet franc fajták 3 hl-es kb. 20%-ban első töltésű, további 50% másod-harmadtörtésű barriquehordókban érnek, a tannat és a kékfrankos viszont 5 és 10 hl-es használt ászokhordókban finomodik. Ez utóbbi fajták hozzák a gyümölcsösséget és a lendületet a Barbár végső karakterébe. A házasítást egyéves érlelést követően végezzük. Gondosan kimunkált próbakóstolásokon keresztül, több fordulós finomítás után döntjük el a véglegesen megvalósítandó összeállítás arányait. A palackozás a következő szüretet megelőzően történik, és a bor minimum 5-6 hónapos palackos érlelést követően kerül forgalmazásra. Egyre erősebb törekvésünk, hogy az egyes évjáratokból komolyabb mennyiséget tegyünk félre, hogy tökéletes érettségben is legyen forgalom képes tételünk.