szőlőfajta | Cabernet Franc, Merlot, Tannat, Kékfrankos |
---|---|
dűlő | Porkoláb-völgy, Baranya-völgy, Bati Kereszt |
szüret | 2018 |
alkohol | 14.50 % |
készült | 18.954 palack |
allergének | szulfitokat, tojásfehérjét tartalmaz |
kiszerelés | 750 ml |
egységár | 14 533 Ft/liter |
pontok | James Suckling: 94 pont |
HEIMANN Barbár 2018
Szekszárd
Mély, füstös és fűszeres illat nagyon érett cseresznyével. Kiváló egyensúly a gazdagság, a finom tanninok és az ellentmondásos frissesség között, amely lehetővé teszi, hogy ez a bor simán átsuhanjon a szájpadláson. Hosszú, bársonyos lecsengés. Cabernet franc, merlot, tannat és kékfrankos házasítás.
10 900 Ft
Szőlő
35% cabernet franc, Porkoláb-völgy
29% merlot, Porkoláb-völgy
25% tannat, Bati Kereszt
11% kékfrankos, Bati Kereszt
Termőhely
Merlot és cabernet franc a Porkoláb-völgyi-tetőről és a Porkoláb-völgy Gyöngyszem dűlőjéből, eredeti Franciaországból importált szőlővesszőkről. Tannat és kékfrankos a Bati kereszt monopol dűlőnk területéről.
Minden területen hajtásonként 1 fürtre leválogatott szőlő, ami évjárattól függően 50-80 q/ha termést jelent.
Évjárat
2018-ban a korai, május végi virágzást meleg és száraz nyár követte. A gyors érésnek köszönhetően már augusztus végén, nagy tempóban elkezdtük a szüretet. A merlot-t szeptember 20-án, a cabernet franc-okat október 3-10 között szedtük, teljes érésben és kitűnő egészségben
A 2018-as évjárat borait szerintünk rétegzett, feszes, összeszedett ízek, illatban pedig szárított gyümölcsök, édesfűszerek és melegség jellemzi. A hosszú érlelésre alkalmas évjáratnak tartjuk.
Feldolgozás és erjesztés
A fajtákat teljes érésben szedjük, és kézi válogatás után külön-külön feldolgozva készítjük el. Napi kétszeri körfejtés mellett, kíméletes extrakcióval 20-28 nap után préseljük a kierjedt szőlőt.
Az almasavbontás közvetlenül az erjesztést követően tartályokban történik, a hordós érlelésre csak ezután kerül sor.
A merlot és cabernet franc fajták 3 hl-es kb. 15%-ban első töltésű, további 55% másod-harmadtörtésű barriquehordókban érnek, a tannat és a kékfrankos viszont 5 és 10 hl-es használt ászokhordókban finomodik. Ez utóbbi fajták hozzák a gyümölcsösséget és a lendületet a Barbár végső karakterébe.
A házasítást egy éves érlelést követően végezzük. Gondosan kimunkált próbakóstolásokon keresztül, több fordulós finomítás után döntjük el a véglegesen megvalósítandó összeállítás arányait. A palackozás a következő szüretet megelőzően történik, és a bor 14 hónapos palackos érlelést követően kerül forgalmazásra.
Egyre erősebb törekvésünk, hogy az egyes évjáratokból komolyabb mennyiséget tegyünk félre, hogy tökéletes érettségben is legyen forgalom képes tételünk.
Értékelések
JamesSuckling.com, Stuart Pigott
Mély, füstös és fűszeres illat, nagyon érett cseresznyével, de semmi nyoma annak a mazsolás jellegnek, amit ez a kivételesen meleg évjárat néha produkált. Szép egyensúlyban a gazdagság, a telt, finom tanninok és az ellentmondásos frissesség, amely lehetővé teszi, hogy ez a bor könnyen csússzon a szájpadláson. Hosszú, bársonyos lecsengés. Cabernet franc, merlot, tannat és kekfrankos (más néven blaufränkisch) cuvée. Drink or hold.
**** Értékelés: 94 pont
A Művelt Alkoholista »
Pikáns, fűszeres (…). Fekete olíva, ibolya, áfonya, szilva, babérlevél, dohány – egyedi és sokszínű illat. Hordót alig érezni. Kóstolva meghökkentően jó savak, fedetlen, szaftos, nem szárít a tannin. A korty magja édes, de ez csak az érett gyümölcs édessége, a frissességet nem csorbítja. Hosszú lecsengés cseresznyével, szilvával és egy kis pikáns fanyarsággal. Közepes mennyiségű, kiváló minőségű tannin, nem húz, de nem is bársonyos vagy édes. Az alkohol nem fűt. (…) Nekem tetszik a stílus és szerintem szépen fog érni. Már csak az a kérdés, hogy mit fog ehhez a piac szólni.
Ajánlásunk
Élvezze 2021 és 2035 között
enyhén lehűtve, lehetőleg bordói pohárból.