HEIMANN Barbár 2018

Szekszárd

Mély, füstös és fűszeres illat nagyon érett cseresznyével. Kiváló egyensúly a gazdagság, a finom tanninok és az ellentmondásos frissesség között, amely lehetővé teszi, hogy ez a bor simán átsuhanjon a szájpadláson. Hosszú, bársonyos lecsengés. Cabernet franc, merlot, tannat és kékfrankos házasítás.

10 900 Ft

szőlőfajta

Cabernet Franc, Merlot, Tannat, Kékfrankos

dűlő

Porkoláb-völgy, Baranya-völgy, Bati Kereszt

szüret

2018

alkohol

14.50 %

készült

18.954 palack

allergének

szulfitokat, tojásfehérjét tartalmaz

kiszerelés

750 ml

egységár

14 533 Ft/liter

pontok

James Suckling: 94 pont

35% cabernet franc, Porkoláb-völgy
29% merlot, Porkoláb-völgy
25% tannat, Bati Kereszt
11% kékfrankos, Bati Kereszt

Merlot és cabernet franc a Porkoláb-völgyi-tetőről és a Porkoláb-völgy Gyöngyszem dűlőjéből, eredeti Franciaországból importált szőlővesszőkről. Tannat és kékfrankos a Bati kereszt monopol dűlőnk területéről.

Minden területen hajtásonként 1 fürtre leválogatott szőlő, ami évjárattól függően 50-80 q/ha termést jelent.

2018-ban a korai, május végi virágzást meleg és száraz nyár követte. A gyors érésnek köszönhetően már augusztus végén, nagy tempóban elkezdtük a szüretet. A merlot-t szeptember 20-án, a cabernet franc-okat október 3-10 között szedtük, teljes érésben és kitűnő egészségben

A 2018-as évjárat borait szerintünk rétegzett, feszes, összeszedett ízek, illatban pedig szárított gyümölcsök, édesfűszerek és melegség jellemzi. A hosszú érlelésre alkalmas évjáratnak tartjuk.

A fajtákat teljes érésben szedjük, és kézi válogatás után külön-külön feldolgozva készítjük el. Napi kétszeri körfejtés mellett, kíméletes extrakcióval 20-28 nap után préseljük a kierjedt szőlőt.

Az almasavbontás közvetlenül az erjesztést követően tartályokban történik, a hordós érlelésre csak ezután kerül sor.

A merlot és cabernet franc fajták 3 hl-es kb. 15%-ban első töltésű, további 55% másod-harmadtörtésű barriquehordókban érnek, a tannat és a kékfrankos viszont 5 és 10 hl-es használt ászokhordókban finomodik. Ez utóbbi fajták hozzák a gyümölcsösséget és a lendületet a Barbár végső karakterébe.

A házasítást egy éves érlelést követően végezzük. Gondosan kimunkált próbakóstolásokon keresztül, több fordulós finomítás után döntjük el a véglegesen megvalósítandó összeállítás arányait. A palackozás a következő szüretet megelőzően történik, és a bor 14 hónapos palackos érlelést követően kerül forgalmazásra.

Egyre erősebb törekvésünk, hogy az egyes évjáratokból komolyabb mennyiséget tegyünk félre, hogy tökéletes érettségben is legyen forgalom képes tételünk.

JamesSuckling.com, Stuart Pigott

Mély, füstös és fűszeres illat, nagyon érett cseresznyével, de semmi nyoma annak a mazsolás jellegnek, amit ez a kivételesen meleg évjárat néha produkált. Szép egyensúlyban a gazdagság, a telt, finom tanninok és az ellentmondásos frissesség, amely lehetővé teszi, hogy ez a bor könnyen csússzon a szájpadláson. Hosszú, bársonyos lecsengés. Cabernet franc, merlot, tannat és kekfrankos (más néven blaufränkisch) cuvée. Drink or hold.
**** Értékelés: 94 pont

A Művelt Alkoholista »

Pikáns, fűszeres (…). Fekete olíva, ibolya, áfonya, szilva, babérlevél, dohány – egyedi és sokszínű illat. Hordót alig érezni. Kóstolva meghökkentően jó savak, fedetlen, szaftos, nem szárít a tannin. A korty magja édes, de ez csak az érett gyümölcs édessége, a frissességet nem csorbítja. Hosszú lecsengés cseresznyével, szilvával és egy kis pikáns fanyarsággal. Közepes mennyiségű, kiváló minőségű tannin, nem húz, de nem is bársonyos vagy édes. Az alkohol nem fűt. (…) Nekem tetszik a stílus és szerintem szépen fog érni. Már csak az a kérdés, hogy mit fog ehhez a piac szólni.

Élvezze 2021 és 2035 között
enyhén lehűtve, lehetőleg bordói pohárból.

HEIMANN Barbár 2018
10 900 Ft
Scroll to Top